Björn Hansson Precis som i framtiden

29jun/102

.co VS .com round 1

Tro det eller ej, Colombia kommer faktiskt bli känt för mer än knark-odling och kidnappning! Typosquatting deluxe.

Kommer .co någonsin kunna mäta sig med.com? Det är ju en bokstav kortare och tidpunkten att släppa denna ccTLD fri kan ju inte bli mycket bättre i dessa URL-förkortar-tider? .co som ju är Colombias ccTLD kan nog otvivelaktigt ses som den mest typosquatt-möjliga TLD:n. Endast en missad bokstav i slutet för att besökaren ska hamna någon annanstans, med stor sannolikhet en parkerad sida. För där kommer vi nog se rekord i procentuell fördelning av antalet parkerade domäner jämfört med utvecklade för en TLD (om man bortser från de ccTLD som har wildcardat roten då). Som vanligt vid frisläpp av en "ny" TLD kan man läsa om alla möjliga teorier om varför just denna TLD kommer lyckas, av vissa utnämns den tillochmed som en premium-TLD pga snarlikheten med .com.

Jag tror dock att sannolikheten att denna ccTLD skulle bli internationellt populär i det långa loppet är väldigt liten, av samma anledning till att den kan få ett tidigt uppsving och stort intresse. Först och främst kommer vi inte ifrån att det är just en ccTLD, Colombias TLD. Men sen är det ju det där med likheten med .com, vilket seriöst internationellt företag skulle välja en .co framför .com och tappa mängder med trafik till .com, för det är just det som kommer hända. Om en TLD ska bli populär och allmänt accepterad måste den börja användas av stora företag, många sådana, för att börja synas i media, annonser, tv-reklam osv. Annars finns den inte. Hur många amerikaner tror du känner till .SE eller vilken annan ccTLD som helst för den delen? För många existerar bara .com och inget annat, int ens deras egen .us.

.CO släpps helt fri för allmänheten den 20:e Juli med priset $30, landrushen är redan igång. Kommer du registrera någon .co själv?

  • Delicious
  • Facebook
  • Digg
  • Reddit
  • StumbleUpon
  • Twitter
Kommentarer (2) Trackbacks (0)
  1. Tror du inte att ”.co” kan bli populärt i länder som annars använder ”.co.xxx” (där co precis som com är förkortning för commercial), exempelvis Storbritannien, Japan och Sydkorea?

  2. Mja jag är skeptisk ändå. Innan .co fanns ju .com.co, org.co osv. Och det kanske inte dröjer länge innan samma händer med dessa länder. .us finns ju tillgänglig för alla som är amerikanska medborgare, det är det enda kravet. Men trots att ”alla .com är upptagna” så har den ändå inte blivit så populär. .JP finns ju också redan och har inga restrictions vad jag kan se, dock är den väldigt dyr.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inga trackbacks ännu.