Björn Hansson Precis som i framtiden

1okt/0966

Ögonlaser med FS Lasik avklarat

Igår blev det äntligen gjort. Något jag funderat över att göra i nästan 10 år. Jag har ett medfött synfel på vänster öga, samt brytningsfel. Detta kan korrigeras på naturlig väg under uppväxt om man använder lapp för det friska ögat och på så sätt tvingar det dåliga ögat att bli bättre. Tyvärr slarvade jag med detta, envis som man var. Höger öga var däremot perfekt till ungefär 20 års ålder, då jag även blev gradvis närsynt på det ögat. Varken glasögon eller linser har kunnat ge bra syn på vänster öga, endast något bättre. Dagens linser som släpper igenom mycket syre är förvisso väldigt bra, men det är ändå struligt ibland, och ögoninfektioner har man lyckats få fler än en gång pga förkylning.

Lasik

Källa: Nathan Moody, Flickr


Metoden FS Lasik

Tekniken inom ögonlaser har senaste 10 åren förbättrats avsevärt, priserna verkar ligga på ungefär samma nivå senaste åren, men ersatt av bättre metoder. Jag valde att använda senaste metoden kallad FS Lasik (Femtosecond), genom Memira. FS Lasik är en vidareutveckling av Lasik. Man gör ett lock i hornhinnan med en laserstråle. Därefter korrigeras synfelet med laser och hornhinnefliken läggs tillbaka och fästes snabbt. Då ingreppet inte går lika djupt i hornhinnan så kan även personer som har tunna hornhinnor behandlas. Eftersom man inte bedövas med mer än ögondroppar så kan det vara lite obehagligt, det gör inte ont men det är en stark känsla att inte ha kontroll, speciellt när det helt plötsligt blir svart trots att ögat är uppspärrat. Innan lasern sätts igång så skapas ett vakum genom att de trycker en grej väldigt hårt mot ögat, känns som om ögat trycks in i skallen. Jag tog ingen lugnande tablett men om tanken på detta skrämmer dig så rekommenderar jag att ta det om du skulle göra ett sådant ingrepp, jag blev tillfrågad om detta innan.

Memira tar 35,000 SEK för denna metod, för båda ögonen. Dock upptäckte jag att man kan göra bruttolöneavdrag genom sin arbetsgivare, och på så sätt spara upp til 55% av beloppet, beroende på din lön. Har du eget företag så krävs det att det är ett aktiebolag. Memira ställer då ut en faktura till företaget.

Resultat
Fördelen med FS Lasik är att det läker väldigt snabbt. Jag kunde se direkt efter men det svider en del, speciellt när bedövningen släpper. Eftersom de har kliniker lite överallt så fanns de även i Helsingborg, så jag hade gångavstånd hem och lyckades ta mig hem själv. Dock saknade jag ett par solglasögon, man var väldigt ljuskänslig så detta rekommenderar jag att ha med. Efter ca 3 timmars vilande började det kännas klart bättre, jag har inte behövt använda bedövningsdroppar eller återfuktning, endast desinfektionsdroppar varannan timme. Redan på kvällen kunde jag se på TV om jag drog ner ljusstyrkan rejält, ljuskänsligheten kan sitta i några dagar, men jag känner redan nästa dag att det är nästan som vanligt. Jag tar inga risker så jag behåller solglasögonen på de två första dagarna som skydd, en ögoninfektion är det sista man vill ha nu.

Jag ser minst lika bra som med linser i, förmodligen bättre, men grymt skönt att slippa linser! Det är lite dimmiga fläckar på nära håll ibland, men det kommer försvinna efter ett tag, och synskärpan kan variera under några dagar. Men redan nu känner jag att det har gått väldigt bra.

Tips
Alcogel - För handrengöring innan du tar ögondroppar.
Solglasögon - Mot ljuset, men även skydd, det är lätt hänt att man vill gnugga sig i ögonen spontant, vilket kan vara förödande de 2 första dagarna.
Ljudböcker - Ladda upp med ljudböcker dom du kan lyssna på. En kompis gjorde vanlig Lasik-behandling och kunde knappt se något alls på 2 dagar.

 • Delicious
 • Facebook
 • Digg
 • Reddit
 • StumbleUpon
 • Twitter
Kommentarer (66) Trackbacks (1)
 1. Gud vad spännande och läsa. Jag ska göra den behandlingen nu den 21:e oktober. Hur långt tid tog det innan du kände dig helt ”återställd”? Mvh Lisa

 2. Kul att det uppskattas! Det kändes bra redan dagen efter och 3:e dagen var det som vanligt för mig. Har nog haft ganska tur, inga problem med torrhet eller sådant. Har gått 10 dagar nu och har inga problem alls.

 3. Oki. Får hoppas att de går ”smärtfritt” på mig också då. De känns overkligt att sedan slippa ha glasögon. Har ju haft de sen jag va 4 år =/. Jag länkade din sida/inlägget i min blogg. Hoppas de e ok, annars tar jag bort den igen. mvh Lisa

 4. Du kommer bara önska du gjort det tidigare! 🙂 Lycka till, och tack för länken!

 5. Hejsan,
  Jag gjorde en SBK Lasik i Polen för en vecka sedan. (nyaste metoden som ej finns i Sverige än) Kan verkligen rekommendera detta eftersom totalpriset hamnade på ca 20.000 inkl. T/R Sturup-Gdansk samt hotell 2 nätter. Kliniken var byggd 2003 och är Polens näst största privatsjukhus.
  Jag kontaktade Medica Travel och de höll alla kontakter med kliniken, bokade hotell etc etc. Verkligen kanonservice då de hämtade en på flygplatsen, körde en till kliniken, sightseeing och en massa annat.
  Ögonen känns kanon, hade grus i ögonen ett par timmar efter op sen var det inga problem att vistas i normalbelysta utrymmen. Dagen efter såg jag nästan helt perfekt med höger och aningen sämre med vänster, om ca 3 veckor ska synen ha stabiliserats informerade läkaren.
  Jag kan lätt åka till Polen fler ggr eftersom standarden på privatsjukvården är såpass hög!

 6. Intressant input, tack för din kommentar. SBK Lasik har jag inte hört talas om tidigare. Hittade lite info på följande länk om Sub-Bowmans Keratomileusis som det är förkortning för: http://www.usaeyes.org/lasik/faq/sub-bowmans-keratomileusis-SBK.htm
  Verkar vara samma princip som FS Lasik.

 7. När jag läser om SBK Lasik så kommmer jag fram till att det är samma sak som FS LASER då SBK använder en femtosecond laser för att skära… Kan så vara fallet??

 8. Jag misstänker att det nog är så. Kanske annan benämning i vissa länder.

 9. Hej Björn, SBK Lasik använder inte en femtosecond för att skära fliken utan man använder ett skärande instrument. De har utvecklat skalpellen så att den gör tunnare snitt än vanlig FS Lasik, t om tunnare än femtosecond.

 10. Tack för klargörandet Jonas! Det är ganska noggranna instrument, Femtosecond på Wikipedia: That is one quadrillionth, or one millionth of one billionth of a second. For context, a femtosecond is to a second, what a second is to about 31.7 million years.

 11. Har nu varit på sista kontrollen och allt ser bra ut. På höger öga har jag bättre än ”normalt”, 1,5. Mycket trevligt 🙂

 12. Alltid roligt att höra när det gått bra för någon med deras ögonlaseroperation. KÄnns som att dom flesta som skriver någonting om dessa operationer oftas är rätt så kritiska.

 13. Ja det är nog så att de skriker högst och hörs mest förvisso. Men jag fick höra av en bekant precis som det inte gick så bra för på ena ögat, det gick inte att lyfta locket. Så det blir till att göra om efter någon månad, och tills dess fick hon inte ha linser eller korrigerande glasögon, ganska jobbigt..

 14. Huvva det där med att få ögat intryckt i skallen lät INTE behagligt – jag kommer definitivt ta allt lugnande jag kan få – helst mycket mer – innan jag får min operation utförd på Memira i Uppsala om 1½ vecka.

  Hur har eftervården varit nu, några månader efteråt? Kontroller och sånt? Och hur är din syn?

 15. Det verkar vara olika uppfattning om just trycket på ögat, men det är inte så farligt som det låter och en del verkar inte alls uppfatta ett sådant tryck. Har som sagt varit på sista kontrollen nu och har inte haft några problem alls!

 16. hej! Jag tänkte bara fråga om du jämförde någon annan klinik än Memira, där var jag idag och blev rekommenderad Fs-Lasik men tycker att det är lite dyrt.
  Men jag är i och för sig en fattig student!
  mvh //Anna

 17. Jag jämförde en del, Memira var nog inte billigast, kanske skillde några tusenlappar. Men Memira fanns i min hemstad och låg på gångavstånd samt kändes väldigt seriösa, de har ju funnits ett tag och är rätt stora nu.

 18. Intressant läsning, har bokat tid i januari, adjö glasögonen och hoppas att man inte får några men. Kan tipsa om bruttolöneavdraget via jobbet, där priset blir 19000 kr för båda ögonen med FS LAsik, under förutsättning att företaget kan tänka sig att ställa upp på detta, det kostar inte företaget något nämnvärt.

 19. Bra läsning. Precis vad jag behövde. Ska göra min på tisdag. Ngt dum dag eftersom det är en vanlig jobbvecka. Men den stora frågan är; Kan jag gå med mina väninnor på spa nästkommande helg? Ni som gjort behandlingen, vad säger ni?

 20. Tror inte det ska vara några problem, man ska ju inte träna på ca 1 vecka efteråt. Men sådant upplyser de dig rätt noga om.

 21. Gjorde operationen igår och har idag arbetat som vanligt hela dagen helt utan problem. På återbesöket idag såg ögat i princip återställt ut och synskärpan låg på 120%. Nöjd!

 22. Kul att höra att det gick bra Sofia! Och ännu bättre skärpa blir det säkert några dagar framöver.

 23. Hamnade här efter en sökning på google om bruttolöneavdrag då jag oxå ska göra FS Lasik på Memira om 6 veckor. Men jag har inte fått klart för mig om man kan dela upp betalningen som med en avbetalning eller om hela summan måste betalas på en gång?! Någon som vill upplysa mig?! 🙂 Verkligen tacksam för svar!

  Jättekul att du är så nöjd med din operation! :)Hoppas jag blir lika nöjd 😛

 24. Hej Maria, ursäkta sent svar. Bruttolöneavdrag gynnar både arbetsgivare och arbetstagare; arbetsgivaren betalar bolagsskatt istället för sociala avgifter på beloppet och arbetstagaren betalar med bruttopengar istället för nettopengar. Du kan se mer här på skatteverket: http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/forarbetsgivare/lonevaxling.4.3dfca4f410f4fc63c86800014710.html

 25. Hej Björn,

  har du några synpunkter på LASIK jämfört med NO-CUT, http://www.varda.se/metoder/lasekelsa/ ?

 26. Hej! Tyvärr har jag inga synpunkter eller tips på den punkten. Kan bara tillägga att jag fortfarande är nöjd med den metod jag använde.

 27. Jag har läst på och frågat massa folk som kan detta om LASIK , LASEK och No Cut som görs på Vårda i Stockholm.
  FS- Lasik är inte det bästa alls tycker jag. Det är helt falsk marknadsföring. Mycket inflamation och stärre risk för att man får tunnare hornhinna och andra risker och komplikationer med LASIK. Både VÅRDA och ST Eriks ögon sjukhus klarar gott göra LASIK. Varför har dem lagt undan sina keratom knivar och femtosecond laser? Ju för att det fanns en mycket bättre metod sedan 2 år tillbaka. Den heter Transepiteliel eller det som Vårda kallar för No Cut.
  Jag har funderat mycket på det och undersökt alla möjligheter. Man borde sluta helt skära i hornhinnan med keratom eller kniven där man tar bort yttersta lagret av hornhinnan och lägger åt sidan. Både femtoscond och vanlig kniv keratom är dåliga. Det enda fördelen är att man har mindre ont men alla nackdelar talar emot LASIK jämfört med LASEK eller helst No cut(Transpeitelial). Lasik finns bara för att stora företag säljer dem i Europa. Bara av ekonomiska intressen och vad ska man gära med alla dyra maskiner som inte klarar av No cut? De enda maskiner som klarar no cut transepitelial laser utan att skära i yttersta lagret är 2 maskiner. SCHWIND AMARIS är bästa som både St Eriks ögon sjukhus och Vårda använder i Stockholm på alla sina kliniker i Norden. En annan och enda laser maskin som kan jämföra sig med Schwind Amaris är Alcon ALLEGRETTO som klarar en No cut transepiteliel. Jag skulle aldrig låta nån skära i min hornhinna och lägga åt sidan en skiva och sedan behandla på djupet med sina gamla maskiner som dem flyttar runt mellan sina halvtomma lokaler på Memira. Memira har inte dem senaste maskiner eftersom dem är inte mobila. De flyttar runt maskinerna på nätter med lastbilar och för det kan dem bara ha dåliga och gamla mobila lasrar. Dem klarar inte ha nyaste bästa maskiner i alla sina lokaler som dem påstår att ha. Dem har bara nån sjuksköterska och optiker i sina lokaler som informerar kunder och bokar dem till speciella dagar när laser maskinen anlänt nattetid:) Helt otroligt. Annars lönar sig inte för dem med all pengar dem lägger på reklam. Istället för att satsa på reklam borde Memira satsat på bästa tekniken. När nu St Erik slutar att göra LASIK så borde man förstå vad detta handlar om! Det finns massa falsk information på nätet till fördel för LASIK som borde egentligen inte tillåtas längre. Ska man behandla sig hos Memira då ska det vara LASEK då. Men detta får man billigare tex hos Vårda eller andra.

 28. Robert: Jag får intrycket att du refererar till No Cut och LASEK som olika metoder (varför isf?)?
  Enligt Vårda (http://www.varda.se/metoder/lasekelsa/) så är det samma vad jag förstår. Jag funderar själv på om det inte är en fördel med just No Cut/LASEK istället för LASIK. Låter bättre att inte skära i ögat om möjligt.

  Är Vårdas och Memiras No Cut/LASEK-metod samma sak?

 29. Jag gjorde min FS Lasik i maj iår och jag skulle ALDRIG någonsin fått för mig att göra en LASEK när man kan göra Lasik. Gör du en LASEK/No Cut får du räkna med att det gör väldigt ont och du måste äta smärtstillande i flera dagar, du får inte lov att köra bil förens de på kliniken säger att det är ok och du måste vara hemma från jobbet/skolan under tiden ögonen läker, dvs du förlorar en massa pengar på att ta ut semester/ledighet och sen inte kunna ta dig dit du vill själv med bil under en viss tid.
  Ja, jag har ärr i ögonen nu men de kan endast ses om en optiker/ögonläkare tittar i dem under en undersökning och med tanke på att hela operationen tog ca 15 min och jag kunde se perfekt efter bara 3 timmar och allt läktes väldigt snabbt och lätt så förstår jag inte hur folk kan förespråka ett ingrepp som LASEK.
  Och nu kanske jag låter elak men Roberts inlägg lät som något som är översatt av Google translate, aningens märkligt med andra ord…

 30. Hej Magnus
  LASEk och No cut eller Transepiteliel är i grunden olika men ganska likt.
  Vid LASEK skrapar man bort epitelet som är yttersta celll lagret av hornhinnan. Sedan efter att man har efter alcohol behandling skrapat bort epitelet kan man först då behandla själva stromat eller insidan av hornhinnan där ljuset bryts. Yttersta lagret eller epitelet som det kallas återbildas bara på få dagar igen på plats och det ändrar inte brytningsfelet. Det är stromat(köttet i hornhinnan man vill misnka vid tex närsynthet) . Man skrapade bort epitelet tidigare utan alcohol och då kallades det PRK. Sedan är det enkelt och det är Exhimer laser som bränner bort stromat och hornhinnans brytning minskar tex vid närsynthet. Alla aktörer använder Exhimer laser i stromat med vissa skillnader. Det är sättet att komma åt Stromat som skiljer dessa metoder åt. Dem gamla mobila laser enheter som flyttas nattetid av Memira mellan deras lokaler utvecklar sådant värme i stromat att detta leder till inflamation och ibland grumlig i hornhinna som kallas Haze och på sikt kan det skapa större problem med torra ögon och diverse andra problem. Det som skett sedan början av 90 talet är ingenting annat än att det har kommit nya maskiner. Bättre och exaktare lasrar. Inget annat har skett. Jag är helt enig med dig och det är absolut en fördel att inte behandla sig med LASIK. Hellre att dem tar bort epitelet med alcohol och behandlar insidan istället för att skära bort en lock som aldrig aldrig läker på plats igen och bara ska sitta där som en lock för att jag ska inte ha lite ont? Oh nej. Aldrig LASIK. Hur mycket jag har läst om dessa lock som veckat sig och inflamationer av femtosecond lasrar och deras kniv keratomer. Dessutom är risken för torra ögon mycket mer med LASIK eftersom dem skär alla nervändarna i hornhinnan som leder till en okänslig hornhinna och problem. Som jag sa tidigare Magnus det enda anledningen som finns att LASIK finns är av ekonomisk intressen. När det gäller no cut eller transepiteliel är det absolut det bästa som finns eftersom dem tar inte ens bort epitelet med alcohol som vid LASEk utan lasern bränner bort det också och allt är färdig på mindre än 30 sekunder per öga säger dem. Sedan får man en kontaktlins och efter några dagar är allt färdig utan risk att man blivit amputerad och har en avskuren lock på båda hornhinnor som alla studier visar att du kan lyfta locket igen efter flera år eftersom det läker aldrig;) Det pratar dem tyst om egentligen. Fråga dem bara så kan dem inte ljuga till dig. Dem kan försöka bortförklara det men då kan du fråga varför har amerikanska försvaret nu efter lång erfarenhet godkänt No cut och LASEk och PRK för sina piloter som behandlas antigen av försvaret eller speciella godkända kliniker men när det gäller LASIK så måste man passera massa undersökningar och det är en omfattande waiver program om man gör LASIK?
  Så Magnus hoppas du fick det svar du ville men det är vad jag har kommit fram till. Nummer 1. No cut 2. LASEK 3. Ingenting. 4. Ingenting. 5. Ingenting. 6. RLE men efetrsom jag är fortfarand einte utvecklat ålderseende så passar inte mig. . Som du ser LASIK är inte på kartan:)

  Hej Maria
  Bra för dig att du gjorde LASIK och är nöjd då men du har utsatt dig för större risk då och du löper större risk hela livet för andra problem bara för att inte ha ont direkt efetr operation och se direkt bra:) . Det handlar om livsprioriteringar. Ja, med ALSIk om allt går bra och hela checklistan går fint så kan du se bra mycket snabbt , men mina prioriteringar för mina ögon skiljer sig från dina faktiskt. Det enda som förespråkarna för LASIK pratar om är just saker som du har upplevt. Köra till och från behandlingen osv. Det är minor saker med tanke på hur allvarligt detta ingrepp är. I tillägg kan vi alla utveckla gråstarr och grönstarr och alla möjliga sjukdomar och det mest kända är att LASIK skär bort mycket mer än LASEK och NO cut och det leder till en mycket ostabilare hornhinna. En tunn hornhinna är ingen bra. Det finns en mening att en horninna är som det är. Egentligen borde man vänta till man är över 40 och inte röra hornhinnan och bara lägga en fin ny multifokal lins i ögat. Det har kommit mycket fina linser som passar dem med ålderseende som vill bli av glasögon och jag har läst om det nyaste som heter Oculentis. Den rättar till både skev hornhinna, korrigering för läsning och att se på avstånd. Det är tysk lens som säljs av Topcon,men det är inte alla kliniker som använder det. Åter igen det finns mycket ekonomi i det hela och många kliniker vill lägga i dina ögon en värdelös multifokal lins från Alcon som heter Restore. Den nya Oculentis är helt överlägset och fantastisk. Du har redan opererat dig med LASIK men vi andra ska fundera på antigen no cut eller LASEk eller vänta till 40 och få en Oculentis i ögat. Jag har inte översatt nåt från google translate Maria men det vore en bra ide för att det finns massa bra info på nätet på engelska;). Varför inte det. Du har inte gjort fel att behandlat dig med LASIk,men jag tycker att det är tragisk att ekonomin ska styra att stora företag som Memira föreslår detta FS LASIk som bästa metod! Du vet det är på det viset att dem har en del finare maskiner på vissa ställen men dem är inte flyttbara. En hel del flyttas runt och det är mobila maskiner. Du vet dessa nya lasrar som Alcons ALLEGRETTO eller SCHWIND AMARIS kostar med kring utrustning runt 7 miljoner kronor. Tänk för dessa investeringsbolag som vill ha mycket av marknaden är det inte möjligt att ha 30 maskiner i norden. Skulle kostar över 200 miljoner kronor. Vad dem gör är att dem har en del gamla mobila lasrar som går att flytta med lastbilar och patienter vet inget om detta. Jag skulle aldrig lägga mig under sån maskin som flyttats precis under natten och ingen kalibrering osv. Obehaglig. Det ser ut att vissa aktörer gör allt för att ta marknadsandelar och satsar allt på marknadsföring istället för bästa utrustning. Dem mindre aktörer är ofta bättre men det är inte lätt och veta vad dem använder för maskiner heller. Men hur ska folk veta det? Det är så mycket konstigt som sker i vår värld att detta är bara bagatell kanske.

  Magnus behandla dig på ST Eriks ögon sjukhus eller hos Vårda med en SCHWIND AMARIS så blir allt bra :).
  Ha en trevlig kväll

 31. Som med alla operationer så finns det ju risker för komplikationer och man måste ju själv avgöra vad som är viktigt för var och en, och fördelarna för LASIK överväger fortfarande för mig och för många andra som har gjort det. Det är såklart tråkigt att det inte alltid blir bra resultat för alla men ingenting i livet är 100% säkert.
  Och jag kunde inte bry mig minde om de vill köra runt med sin laser bland klinikerna, de får gärna dansa kring den på julafton om de vill det, det är upp till dem. Och varför är det så hemskt om de nu förflyttar den på natten?! När skulle de annars göra det? Och allting handlar ju om att tjäna pengar idag, klart att ögonklinikerna oxå vill det, det är väl inget konstigt med det? Så länge de gör sitt jobb och ser till att jag som kund får den vård jag behöver så klagar inte jag i alla fall.
  Det är samma eventuella komplikationer för båda behandlingarna:
  Skuggbildningar, dubbelseende och andra oönskade synfenomen (LASEK, LASIK)
  Ljusskygghet (LASEK, LASIK)
  Infektion (LASIK, LASEK)
  Tänka sig att jag oxå kunde googla, vad fantastiskt…
  Och får man grå starr så får man, risken finns även utan en laseroperation så varför oroa sig i onödan?
  Funderar man på en synkorrigering så skulle jag ge rådet att läsa på allt du kan, hör med folk vad de har för erfarenheter, sen se över dina ekonomiska förutsättningar och gör den operationen DU vill göra och som känns rätt för dig!

 32. Robert: Tack för ett utomordentligt svar! Några funderingar:

  1. Du skriver: ”När det gäller no cut eller transepiteliel är det absolut det bästa som finns eftersom dem tar inte ens bort epitelet med alcohol som vid LASEk utan lasern bränner bort det också och allt är färdig på mindre än 30 sekunder per öga säger dem.”
  Men på http://www.varda.se/fragor-och-svar/ om just No Cut finns att läsa: ”Ögat bedövas med bedövningsdroppar och en ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. När ögat är färdigbedövat läggs en ”alkoholkopp” på ögat och vi häller i en svag alkohollösning. Efter några sekunder ”släpper” det yttersta cellagret och lyfts då bort. Därefter startar vi ögonlasern och laseroperationen påbörjas. Själva ögonoperationen tar endast 10-15 minuter.”
  Är det olika på olika kliniker eller blandade du ihop No Cut och LASEK?

  2. Hur kan du veta så mycket om detta? Att lasrarna flyttas nattetid etc? Det kan inte råka vara så att du jobbade för Memira tidigare, men att maskinflyttandet inte sker längre idag?

  3. Vårda skriver även ”Mycket viktigt att använda solglasögon/skyddsglasögon utomhus varje dag i 3 månader, därefter varje solig dag i 1 år. En mulen/molnig dag räcker det med klara glas i glasögonen. Glasögonen måste ha UV-skydd som skyddar mot solens UV-strålar. Något vi starkt rekommenderar då glasögonen hjälper till att förhindra ärrbildning.”
  Hur viktigt anser du att detta är? Det låter ju ganska jobbigt att behöva gå runt i solglasögon/skyddsglasögon i 3mån + 50% av 12 mån kanske. Men det är klart att jag gör det om det krävs. I så fall borde det vara bäst att operera sig på hösten (i Sverige).

  Tack igen för dina snabba och uttömmande svar Robert.

 33. Hej Maria
  Ja, det finns risker med alla operationer men riskerna för LASIK är större både under och långt efter operation att saker går inte som tänkt. Det enda fördelen med LASIK är fortfarande samma som igår och det är att du nästa omedelbart kan återgå till arbete och du har mindre ont eller inget alls efter operation. Annars vad du och jag än säger så ändras inte det faktum att med LASIK har de skurit loss en lock av yttersta lagret(epitelet) + lite stroma(köttet) i hornhinnan. Detta gör hornhinnan tunnare än LASEK eller no cut för motsvarande närsynthet. Man har också en lös lock på ögonen resten av livet. Detta är fakta. En annan fakta är att det är så enorm vakum på ögat innan keratomet ska skära loss locket och trycket i ögat stiger till hela 80 mmhg! Ofattbart. Visst är komplikationer mycket mer med LASIK. Det är så. Du har inte googlat bra:)
  En annan fakta är att vare sig du eller jag kan ändra amerikanska försvarets uppfattning och syn på det hela. Dem går inte riktigt på läkemedlsbolagens reklam på samma sätt. Det är på det viset att nämligen piloter behöver inte längre genomgå noggrann kontroll efter PRK eller LASEK och det finns en waiver program för det. De med LASIK måste ingå i en observation studie och det finns ingen waiver program för det. Det kallas för non-waiverable:) Det finns på google om du veta vad det betyder:). Det står inget om No cut(transepiteliell) där ännu.
  Läs gärna detaljerna på deras hemsidor för detta: The United States Army Special Operations Command (Airborne) (USASOC or ARSOC)
  http://airforcemedicine.afms.mil/idc/groups/public/documents/webcontent/knowledgejunction.hcst?functionalarea=RS_USAF&doctype=subpage&docname=CTB_070655

  http://afspp.afms.mil/idc/groups/public/documents/afms/ctb_071258.pdf

  Ingenting är 100% , nej men alla studier och sund förnuft och allt säger att man ska inte skära i hornhinnan på det vis som man gör med LASIK när det finns annat som är bättre.
  När det gäller lasrar som körs runt nattetid skulle du verkligen brytt dig eftersom det är extrem viktigt vilken laser dina ögon behandlas med. Det enda som skett sedan det hela börjat är att lasrarna blivit exaktare, med eyetrack, noggrannare och bättre på alla sätt. Dem gamla lasrarna som transporteras och är mobila och billiga är en sort som utvecklar mycket värme i stromat(köttvävnaden i hornhinnan). Det blir extrem varmt i hornhinnan under dem sekunderna. Detta beror på att dem nya lasrarna är dels dyra och dels kan inte transporteras. Dessa maskiner är dyra och man installerar dem fast på plats. Går inte flytta dem runt som dem gamla små mobila. Tjäna pengar kan dem göra, absolut ,men i vems bekostnad? Dem får ha lokaler överallt i norden men förklara för dem att vi har inte Alcons ALLEGRETTO eller SCHWIND AMARIS just här. Vi tittar i dina ögon här men behandlingen gör vi annanstans. Tror du att dem hade tappat kunder då? Ja, tror jag. Så du ska bry dig hur det ligger till och vilken laser maskin dina ögon ska behandlas med. De kan dansa gärna på julafton:). Varför det är viktigt att dem flyttar dessa gamla mobila lasrar mellan sina kliniker på nätter? Ju, som kund ska du undra varför? Varför inte ha en maskin som är stabil på plats? Det går inte att flytta runt dem nya Alcons ALLEGRETTO eller SCHWIND AMARIS:)
  Är dem beredda att betala cirka 300 millioner kronor och ha en sådan maskin i varje småstad? Nej. Det bär sig inte ekonomiskt. Vad ska dem göra tycker jag? Ge fan i att behandla folks ögon med dessa gamla maskiner och skicka dem till sina större kliniker istället. Vara ärliga. Vissa av dessa kliniker har dessa nya lasermaskiner vet jag.
  Det är vanskligare att operera en gråstarr som har tunnare hornhinna och risker för att det inte läker och ödem osv. Även grönstarr är värre med tunna hornhinnor som orsakas mer av LASIK. ECTASIA eller utbuktning av hornhinnan är ett annat problem som kan komma långt senare i livet efter LASIK.
  Gära höra med folk men problemet är att få erkänner att dem kanske inte valt bästa metoden om det är LASIK. Många kändisar tex opereras av MEMIRA och är på TV och överallt och dem visar naturligtvis dem som är nöjda. Dessutom opereras dem gratis;) Naturligtvis.

  Hej Magnus
  Jag har inte läst vad som står på Vårdas hemsida. Men faktum är att vid No cut eller transepiteliel som det egentligen kallas också så använder man naturligtvis ingen alcohol. Alcohol använder man bara vid LASEK. Vid No cut bränner man bort hela med laser hela vägen. Den kör först en runda på ett par sekunder och tar bort epitelet och sedan kör den en nästa runda och tar bort stromat. Epitelet återbildas efter ett par dagar under kontaktlinsen. Vid LASEk tar man bort epitelet med alkohol först och sedan kör en runda med exheimer och bränner bort stromat. Så enkelt är det. Det är inte maskiner som är viktiga. Hur nogranna dem är och hur nya. Alla maskiner klarar LASIK. Men bara 2 klarar no cut som du vet:). Inte olika på olika kliniker i detta sammanhang.
  Jag har inte jobbar för memira. Men jag har hört det. Det är inget hemlighet liksom. Det är lagligt att göra det liksom tror jag. Det vet många. Det görs nog inte i smyg. En vecka här och 3 dagar där och en vecka där. Det går. Men då kan du inte ha en av dessa 7 milioner fina maskiner för detta. Dem är inte grova som gamla mobila. Det har en gammal sort ALCON laser som går att flytta. Passar bra deras verksamhet. Det är nån sorts affärsstrategi att ha tomma lokaler och locka kunder och sedan ta dit maskin och doktor och behandla dem. Jag gillar inte denna sorten alltså för att av logiska skäl går inte ha dem bästa maskinerna flyttbara ännu. Kanske kommer i framtiden! Kanske man kan coola ner lite och inte ha sådana expansionsplaner! Men annars helt lagligt det dem håller på med. Men moralisk och för mig som patient är det ingen bra. Mycket dåligt av ovanstående tusen skäl.

  Om laser och sol kan jag för lite om. Jag har inte undersökt detta så noga faktiskt. Det går att hitta artiklar. Massa studier säkert om det på nätet. Om jag hittar nåt kan jag skriva här. Jag har undersökt mest vilken metod är bäst. Tänk om det fanns en helt oberoende organ som hade kunnat tillgodose allt detta. men det är mycket svåra medicinska frågor det hela. Men man behöver egentligen vara Einstein att förstå att LASIk är inte första valet när det finns annat, eller hur:)?
  Ha en trevlig kväll

 34. Hej igen. Ville bara påminna om att det är army regulation 40-501
  som diskvalificerar LASIK från waiver programmen hos delar av amerikanska armen. Det säger en hel del om det hela också tycker jag. Man vill inte satsa liksom 1-2 millioner dollar på en persons utbildning som senare visar sig att han inte klarar av jobbet som det är tänkt.
  Annars blir det en dålig affär av det hela, eller hur? Man ska sköta skattemedel bättre:)

  In the USA candidates who have had PRK can get a blanket waiver for the Special Forces Qualification, Combat Diving Qualification and Military Free Fall courses. PRK and LASIK are both waived for Airborne, Air Assault and Ranger schools. However, those who have had LASIK must enroll in an observational study, if a slot is available, to undergo training in Special Forces qualification. LASIK is disqualifying/non-waiverable for several United States Army Special Operations Command (USASOC) schools (HALO, SCUBA, SERE). Army Regulation 40-501

 35. Magnus, Jag läste på vårdas hemsida och jag tror det står fel på frågor och svar och beskrivningen med alkohol gäller deras LASEK men inte No Cut . Man borde skriva email till dem så dem ändrar det. Gör det gärna.
  Ha en trevlig dag…

 36. Magnus
  När jag läste igenom min inlägg såg jag massa små fel:). Det är för att jag orkar inte läsa igenom det jag skriver och bara skickat det till blogget. Förlåt. På ett ställe skrev jag att det inte är maskiner som är viktiga, fast jag menar helt motsatsen. Det räckte att av nån anledning skrev jag ordet ”Inte” i meningen. Laser maskiner är naturligtvis extrem viktig. Absolut viktigaste faktiskt i det hela. Det jag har kommit fram till nu är att lasermaskinen är viktigaste i processen! Därför tyckte jag att vi ska behandla oss bara på kliniker som har Alcons ALLEGRETTO eller SCHWIND AMARIS på plats. Jag hade absolut valt SCHWIND AMARIS om jag kunde välja mellan dessa 2. Eftersom jag har ganska mycket närsynthet så ska det passa med No cut för mig. Annars hade jag gjort LASEK med nån av dessa 2 maskiner om jag hade lite närsynthet mindre än 2 dioptrier. Naturligtvis även LASEK i första hand med SCHWIND AMARIS eftersom det är laser maskinen som är absolut viktigaste i det hela. SCHWIND AMARIS har en så avancerad Eye Track system. Det kallas 6D system. Den följer efter mitt ögats minsta rörelser under laserbehandling i alla tänkbara axlar har jag förstått. Jag har läst om oberoende studier om detta och inte bara folk som tycker att dem är nöjda. En objektiv studie på massa patienter i USA. Som du såg i min tidigare inlägg så kan vi bara glömma LASIK med tanke på hur det är med piloter som funderar på att genomgå LASIK i amerikanska försvaret. Jag tvekar om nån junior pilot elev kan ens tänka sig ta risken. Då vill jag inte heller göra det med mina ögon:) Jag märkte att du var tidigt också på mina spår om att LASIK är ingen bra.
  Jag tycker att det är spännande ämne. Mycket information att ta reda på. Mycket missinformation också men det tog mycket tid innan jag förstod det hela.
  Vet du om det finns fler kända bloggar med mycket information som vi kunde vara med samtidigt? Är det några andra bloggar som du kan rekommendera också där vi hittar mycket nyttig information i detta ämne?
  Man ska också tänka sig att opereras på kliniker där dem har en stor beredd. Liksom både RLE och laser. ibland dem som genomgår RLE måste ha laser senare. Du vet jag funderar på RLE också men jag tycker att i min ålder är laser bäst och det håller lång lång tid i framtiden. RLE får vara för dem över 40-45 tycker jag. Men det är otroliga bra resultat på det också för dem kliniker som använder nya linser som heter Oculentis. När vi får gråstarr i framtiden kan vi operera oss med det då. Men låt oss njuta livet med bra syn nu med lasern. Själv ska jag ta lån. Jag har gjort kalkyler på det hela och det ser ut att det ska bli billigare än mina dura kontaktlinser i längden och hoppningsvis mindre besvär och bättre kvalite. Jag har funderat länge och tror att jag ska boka min tid för operation mycket snart.

 37. Robert: jisses ja, jag är så urkass på att googla och så pass ytlig att jag opererade mina ögon hos Memira enbart för att de har kändisar i sin reklam, så är det. Tur att du vet bäst och att det nu är synd att jag och alla andra tusentals människor i världen går runt med oläkta lock i ögonen, tänk att vi inte fattade bättre än amerikanska försvaret, som tydligen vet bäst av alla! Skönt att du finns här och kan informera oss alla om hur dumma vi är, eller i alla fall hur dum jag är som inte fattat att de måste ha maskiner som Alcons ALLEGRETTO eller SCHWIND AMARIS för att det ska bli bra resultat. Det är enbart tur att jag har fått 100% syn och att jag har fått fantastisk syn på livet efter min LASIK operation med den skruttiga lasern som kliniken i Helsingborg använder (för Helsingborg räknas väl till en småstad?!). För du har ju hört att de använder gamla maskiner och då är det så, du har full koll… Mycket trovärdigt!

  Skriv gärna om din erfarenhet när du själv har gjort en No Cut operation så kan vi prata för och nackdelar sen och om du tyckte att det var värt smärtan.

  Sen kan du väl själv skriva ett email till Vårda och upplysa dem om att de har skrivit fel info på sin hemsida, för det är ju DU som vet ju att de har fel. Skicka inte andra att göra dina ärenden.
  Ha en bra dag!

 38. Robert, jag får lite känslan av avancerad kommentarsspam i syfte att misskreditera Memira och hylla Vårda. Låter faktiskt rätt befängt att Memira skulle hålla på att flytta runt dessa väldigt stora åbäken till maskiner på nätterna. Jag har väldigt svårt att tro det. Vem har du ”hört” detta från? Det är minsann aldrig något jag hört om. Om folk tar sig utomlands för att göra dessa ingrepp så tror jag inte det är några större problem att man skulle ta sig till en annan stad heller, så det känns inte motiverbart att de skulle göra detta.

  En jämförelse mellan LASIK och LASEK med fördelar och nackdelar kan ses här:
  http://www.the-lasik-directory.com/lasik_lasek_chart.html

 39. Memira har maskiner som följer ögats minsta rörelse, så man behöver inte ligga blickstilla med det. Jag fick t ex panikångest under ingreppet och låg nog inte speciellt stilla… Jag får samma känsla som Björn – att Roberts inlägg rör sig om kommentarsspam. Memira är superseriösa och får en att känna det som att det, som i min känsla, livsfarliga ingreppet, var som att klippa naglarna. Efterkontroller och -vård fungerar också klanderfritt. jag skulle aldrig i livet göra LASEK eller no cut när LASIK finns och fungerar utan att skada ögat lika mycket.

 40. Maria. Jag säger igen. Vad bra att du är nöjd men fortfarande innebär LASIk större risk och det drivs vidare utav dem stora företag som vill sälja LASIK och klarar inte No Cut. Det var så igår och det är likadant idag. Jag tycker att du med dina kommentarer försöker få en folk att tro att Memira med sin FS Lasik är överlägset och det är helt fel. Det är kommentarsspam. Precis som Paulas kommentarsspam. Paula skriver att hon skulle aldrig göra LASEK när det finns LASIK. Hehe. Det är helt löjligt. Trotts alla tusen skäl där uppe så skriver man bara inte så. Ja. Amerikanska försvaret vet mycket väl vad det handlar om. Därför nej till LASIK. Just det. Dessutom ska man titta på stora studier och inte på hur just ditt öga har blivit:). Ja, du är usel på att googla tror jag. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21840678

  Typisk LASIK komplikation
  http://pubget.com/paper/20404996

  Du verkar inte ha läst på dem amerikanska försvarets rekomendationer alls och bara skriver här som om du har nåt avtal med dessa företag som gör LASIK? Gör dessa artiklar ovan istället då.

  Björn, jag har ingen med Memira eller vårda eller ST Erik ögon sjukhus att göra personlig men faktum är att dem avancerade behandlingarna görs på St Eriks ögon sjukhus och på Vårda. Det är faktum. Memira har också nog nån av dessa ovan 2 maskiner men jag vet inte på vilka av kliniker. Den sidan för jämförelse du har postat är helt fel. Titta inte på det. Det står under LASEk komplikation att ”conditions are contraindications, trauma, such as being hit in the eye may cause flap to dislodge, as a fairly new technique, long-term outcomes are not well established, increases HOA, blade can create uneven flap edges leading to astigmatism.” Det är helt fel:) Personen som skrev den sidan har blandat ihop LASIK och LASEK. Vid LASEK finns det ingen flap att förflytta sig. Det är vid LASIK man skär av en tjock lager av hornhinnan och sedan behandlar under och sedan lägger man på denna lock som aldrig läker och kan förflytta sig. LASEK har man gjort i många många år nu. Alla maskiner klarar alla LASIK. Det senaste är Transepiteliel eller no touch eller no cut som det kallas.
  Jag skulle också ta mig till en annan större stad om det är så att dem har inte senaste laser apparaten i just min stad. Jag håller med dig fullständigt. Jag läst om laserflytten på nätet i en blogg på flera ställen. Inget hemlighet liksom. Inget konstigt med det i sig, men tyvärr går inte flytta dem nya fina maskinerna på samma sätt som det går med dem gamla flyttbara och mobila. varför tycker du att det är dåligt med det bara för att dem flyttas runt maskinerna? Det är ju effektivt och bra ekonomisk men bara dem kunde flytta runt någon av dem senaste nya maskinerna och inte dem gamla så vore det toppen och dem kunde hålla priserna lägre.

  Paula , du verkar jobba för Memira. Jag har inget emot dem just eller någon annan, men grejen är att när man har så många olika klinker med allt från supermoderna maskiner som på st eriks ögon sjukhus och gamla flyttbara mobiler så kan man inte uttala sig som du gör. Hos Memira beror på var du hamnar helt enkelt. Det är lite lotteri liksom. Jag är säker på att dem är seriösa. Super seriösa vet jag inte. Du som kanske jobbar för dem vet bättre. Men det ändrar inte det faktum att LASIK har mer komplikationer på sikt och det finns bättre metoder nu som Memira inte klarar av med sin nuvarande logistik. Tyvärr:). Önskar att de hade samma maskiner som på statliga ST Eriks ögon sjukhus eller vårda eller andra, men dem har inte det på alla sina kliniker. Dem har nog ett fåtal av fina maskiner och resten sköter dem med flytt av mobila. Är det super seriöst tycker du?? Det tycker inte jag faktiskt. Min kusin behandlat sig med No cut och han är super nöjd och ser som en örn:).
  Förresten det stpd i ekonomi delen att Memira ska köpa en annan stor aktör i marknaden som heter Aleris! Då har vi snart en enda stor monopololistisk företag som styr allt i hela norden. Ingen bra. Jag ska undersöka mer saken om det är sant att Aleris är uppköpt av Memira. Det har blivit likadan i England. Dem stora investorer köper upp som dammsugare alla mindre bolag och sedan bildar karteller. Det leder inte till bättre behandlingar och bättre konkurrens. Tvärtemot.
  Paula tack för info att du informerar alla att memira behandlar alla efterkontroller kostnadsfritt. Det var fint att veta. Hehe. På vilken av Memira kliniker jobbar du egentligen?

 41. Robert, Memira har ju LASEK också om man nu föredrar det, om man t.ex. har en tunn hornhinna. Så man kan ju välja, är ju inte direkt så att de tvingar en till LASIK?

 42. Robert – jag orkar inte läsa dina texter för de är alldeles för långa och innehåller ingen punktion.

  Jag jobbar inte på Memira, men tog reda på rätt mycket innan jag lät de operera mina ögon. Jag säger bara att jag är nöjd med det bemötande och den info jag fick då – tror du verkligen man måste jobba där för att skriva att man är nöjd? Patetisk person.

 43. det är skillnad på LASIK och FS-LASIK (Som memira kör) svårt att jämföra eftersopm de olika metoderna kallas olika på olika ställen och i olika länder – det hade jag svårt att förstå.

 44. Robert: jag har inget intresse i vad amerikanska armén har att säga i frågan, varför skulle de veta bäst av alla? Men visst, det står ju det på internet så då måste det ju vara sant…
  Jag har inte en enda gång sagt att Memira är den absolut bästa kliniken (uppenbarligen läser du inte vad andra har skrivit heller, lika lite som du orkar läsa ditt eget dravel) utan bara att jag gillade deras bemötande och den vård jag fick där. Är det nån som gör reklam så är det väl du…
  Sen litar jag inte på en nån som inte kan uppge sitt rätta namn och stå för sina åsikter, eller vad säger du Markus?! http://www.rightonblog.net/ogonlaser/

 45. Björn. Ja, Dem har LASEK . Men maskiner är fortfarande samma som jag har läst på bloggarna och på nätet. Inte dem mest avancerade och senaste lasrar. Dem får det till och det blir ofta okay. Men dem som har genomgått det hela har ingen annan att jämföra sig med och långtidseffekter och tvivelaktiga med dessa gamla maskiner hos dem. Fortfarande har Statliga St Eriks ögon sjukhus som är nordens största ögon sjukhus den mest avancerade maskinen nämligen SCHWIND AMARIS. Det har också Vårda och kanske Memira också. vad vet jag. Jag har bara undersökt var det görs No cut och det gör dem på Vårda. Jag gillar inte dessa Memira propaganda. Alla kändisar på TV programmen som nämner Memira 10 gånger och man läser på nätet att det hela är lite konstigt att ha tomma lokaler och flytta runt lasrarna. Det gör inte St Eriks ögon sjukhus och det gör inte Vårda heller.

  Paula
  Du skrev på ett sådant sätt att man kunde tro det nästan. Att prata så varmt om just en aktör som jag har läst mycket illa om deras mycket tveksamma verksamhet var konstigt. Men egentligen ville jag inte prata om olika kliniker utan det hela har från början var en diskusion för vad är bästa metoden. Det var stackars Magnus som hade funderingar,men det har kommit så många pro-Memira folk nu imellan att diskusionen avbröts. Jag bara nämnde det jag har läst att dem flyttar runt sina gamla maskiner mellan sina kliniker och då blev plötsligt många sura! Det ska inte vara så. Man ska dela med sig fakta.

  Femtosecond assited LASIK eller som Memira hittat på namnet FS lasik är absolut den värsta som finns. En laser skär bort locket. När den kon tyckte man att det kan revolutionera allt men det visade sig att det är en dålig metod och det blir mer inflamationer efter det. Det är samma sak som vanlig LASIK. Man suget den toppiga hornhinnan så mycket med vakum att den blir platt! Sedan skär man en lafer av hornhinnan med lite stroma(köttet) i hornhinnan. För att sälja nåt nytt gjorde man keratomet som var en kniv till laser!! Det kommer att försvinna snart. Det är inte om ,men när. Det kan jag garantera. Så länge läkemedelsföretag satsar på det och säljer så hittar dem köpare och kunder. Det fungerar men FS lasik är sämre än vanlig LASIK. Mindre risk att kniven stannar mitt i skärandet, vilket har hänt och det är hemsk men mer inflamation. Sök på det på nätet. FS laser säljs av många olika företag. Allt är samma sak. AMO säljer det som intralase FS laser. Många andra säljer femtosecon lasrar. Där det finns pengar så börjar många. Folk vill inte ha ont och snabb återhämtning och pang och pung färdig med allt. Så funkar inte det i verkligheten. Allt har ett pris. tål man ha lite ont och kan ha No cut eller LASEk så vinner man i längden stort. Vid LASIK skärs en lös lock som läggs på senare och den sugs fast men läker aldrig. Man kan lyfta upp den efter flera år:).
  FS laser är egentligen inte helt accepterad i USA har jag förstått och är under värdering men dem preliminära resultaten är bara en besvikelse.
  I en mycket stor genomgång av tusentals studier kom man fram till att det finns ingen skillnad mellan kniv LASIK och FS lasik när det gällde syn med det var mer sårbildning på kornea i FS gruppen. Allt tyder på att Femtoson laser inte tillfärt nåt till LASIK. LASIK är samma gamla och ännu mer problem med FS.
  Ha en trevlig kväll;)

 46. Maria skrev att jag ska inte delegera jobb till andra! Konstigt. Det var ju Mahnus som hade m’rk att det står fel på Memiras hemsida.
  [länk borttagen]

 47. Maria skrev att jag ska inte delegera jobb till andra! Konstigt. Det var ju Mahnus som hade m’rk att det står fel på Vårdas hemsida hemsida.
  [länk borttagen]

 48. Robert/Markus: snälla, lär dig stava och åter igen, läs vad du själv har skrivit innan: ”Man borde skriva email till dem så dem ändrar det.” För mig betyder den meningen att DU ska göra det, men är är ju trög och har fortfarande inte fattat att LASEK är fantastiskt så jag har väl fel igen…
  Ja, man ska dela med sig av fakta men det är upp till var och en att ta sina egna beslut och det är mer övertygande att vara ödmjuk än att komma med en massa snack om att alla andra kliniker än St Eriks är hemska galningar med knivarna i högsta hugg, redo att skära sönder våra ögon.
  Det är upp till var och en att ta reda på den fakta man vill ha reda på innan ett sånt här ingrepp, du gräver bara din egen grav genom att uppföra dig så som du gör i denna blogg… Och du har fortfarande inte kommenterat varför du heter Robert här och Markus på den andra bloggen, men visst, det är ju svårt att hålla reda på vad man heter hela tiden.

 49. Paula:
  Du skrev ”jag skulle aldrig i livet göra LASEK eller no cut när LASIK finns och fungerar utan att skada ögat lika mycket.”
  Vad baserar du detta på? Det låter ju snarare som att LASIK ”skadar”(modifierar) ögat mest.

  Maria:
  Du skrev ”Jag gjorde min FS Lasik i maj i år och jag skulle ALDRIG någonsin fått för mig att göra en LASEK när man kan göra Lasik. Gör du en LASEK/No Cut får du räkna med att det gör väldigt ont och du måste äta smärtstillande i flera dagar, du får inte lov att köra bil förens de på kliniken säger att det är ok och du måste vara hemma från jobbet/skolan under tiden ögonen läker, dvs du förlorar en massa pengar på att ta ut semester/ledighet och sen inte kunna ta dig dit du vill själv med bil under en viss tid.”

  Anser du att det är vettiga anledningar till att välja No Cut (jag anv. No Cut för att minska förvirringen) före LASIK? Det viktigaste måste väl vara hur synen fungerar resten av livet, inte den närmaste veckan?
  Med detta säger jag inte att någon teknik är bättre än någon annan för jag har inte tillräcklig koll för att uttala mig, men jag vet vad jag värdesätter i alla fall (synen), och det tror jag att du och de flesta andra håller med om också.

  Du borde för övrigt lära dig att visa respekt för andra människor. Om någon stavar lite illa eller inte skriver lika perfekt svenska som du så behöver väl inte den personens åsikter vara mindre värda än någon annans för det? Så länge man förstår innehållet av Roberts inlägg vilket du lär göra.

  Du vore inte helt fel om du kunde hantera kritik också. Bara för att någon säger att du inte kan googla så behöver du ju inte ta det så hårt. Motbevisa istället!

  Maria, Paula: Ni har ju redan genomfört en LASIK-operation så jag kan tänka mig att ni har svårt att ta kritik om just LASIK. Jag skulle säkert vara likadan själv iom att inte går att göra något åt det. Om ni dessutom ser bra och inte har några problem så är det ju jättebra men sänk inte andra tekniker bara för det, dock om ni jobbar med detta eller har teknisk expertis så ser jag gärna tips från er om tekniker som man bör undvika.

  Robert: Det är jätteintressant med informationen du delar med dig om och jag gillar verkligen folk som delar med sig av kunskap. Dock så upprepar du dig en del samt att du borde motivera bättre, förslagsvis tillsammans med datum på senaste gång du hört det, om tex detta med ”flytten av lasermaskinerna”. Annars kommer folk inte tro dig.

  Björn, Maria, Paula: Om Roberts inlägg vore ”kommentarsspam”, till för att hylla ett visst företag, så hade han knappast lagt så mycket tid och energi på att förklara skillnaden mellan teknikerna, vilket i alla fall jag uppskattar. Sen om ni inte håller med om hans förklaringar så får ni väl argumentera mot, men att slå undan benen på någon som uppenbarligen anstränger sig är bara destruktivt beteende vilket inte hjälper någon.

  PS. LASIK/FS-LASIK har här använts ombytligt, motsvarande för No Cut/LASEK


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.