Björn Hansson Precis som i framtiden

1okt/090

Ögonlaser med FS Lasik avklarat

Igår blev det äntligen gjort. Något jag funderat över att göra i nästan 10 år. Jag har ett medfött synfel på vänster öga, samt brytningsfel. Detta kan korrigeras på naturlig väg under uppväxt om man använder lapp för det friska ögat och på så sätt tvingar det dåliga ögat att bli bättre. Tyvärr slarvade jag med detta, envis som man var. Höger öga var däremot perfekt till ungefär 20 års ålder, då jag även blev gradvis närsynt på det ögat. Varken glasögon eller linser har kunnat ge bra syn på vänster öga, endast något bättre. Dagens linser som släpper igenom mycket syre är förvisso väldigt bra, men det är ändå struligt ibland, och ögoninfektioner har man lyckats få fler än en gång pga förkylning.

Lasik

Källa: Nathan Moody, Flickr


Metoden FS Lasik

Tekniken inom ögonlaser har senaste 10 åren förbättrats avsevärt, priserna verkar ligga på ungefär samma nivå senaste åren, men ersatt av bättre metoder. Jag valde att använda senaste metoden kallad FS Lasik (Femtosecond), genom Memira. FS Lasik är en vidareutveckling av Lasik. Man gör ett lock i hornhinnan med en laserstråle. Därefter korrigeras synfelet med laser och hornhinnefliken läggs tillbaka och fästes snabbt. Då ingreppet inte går lika djupt i hornhinnan så kan även personer som har tunna hornhinnor behandlas. Eftersom man inte bedövas med mer än ögondroppar så kan det vara lite obehagligt, det gör inte ont men det är en stark känsla att inte ha kontroll, speciellt när det helt plötsligt blir svart trots att ögat är uppspärrat. Innan lasern sätts igång så skapas ett vakum genom att de trycker en grej väldigt hårt mot ögat, känns som om ögat trycks in i skallen. Jag tog ingen lugnande tablett men om tanken på detta skrämmer dig så rekommenderar jag att ta det om du skulle göra ett sådant ingrepp, jag blev tillfrågad om detta innan.

Memira tar 35,000 SEK för denna metod, för båda ögonen. Dock upptäckte jag att man kan göra bruttolöneavdrag genom sin arbetsgivare, och på så sätt spara upp til 55% av beloppet, beroende på din lön. Har du eget företag så krävs det att det är ett aktiebolag. Memira ställer då ut en faktura till företaget.

Resultat
Fördelen med FS Lasik är att det läker väldigt snabbt. Jag kunde se direkt efter men det svider en del, speciellt när bedövningen släpper. Eftersom de har kliniker lite överallt så fanns de även i Helsingborg, så jag hade gångavstånd hem och lyckades ta mig hem själv. Dock saknade jag ett par solglasögon, man var väldigt ljuskänslig så detta rekommenderar jag att ha med. Efter ca 3 timmars vilande började det kännas klart bättre, jag har inte behövt använda bedövningsdroppar eller återfuktning, endast desinfektionsdroppar varannan timme. Redan på kvällen kunde jag se på TV om jag drog ner ljusstyrkan rejält, ljuskänsligheten kan sitta i några dagar, men jag känner redan nästa dag att det är nästan som vanligt. Jag tar inga risker så jag behåller solglasögonen på de två första dagarna som skydd, en ögoninfektion är det sista man vill ha nu.

Jag ser minst lika bra som med linser i, förmodligen bättre, men grymt skönt att slippa linser! Det är lite dimmiga fläckar på nära håll ibland, men det kommer försvinna efter ett tag, och synskärpan kan variera under några dagar. Men redan nu känner jag att det har gått väldigt bra.

Tips
Alcogel - För handrengöring innan du tar ögondroppar.
Solglasögon - Mot ljuset, men även skydd, det är lätt hänt att man vill gnugga sig i ögonen spontant, vilket kan vara förödande de 2 första dagarna.
Ljudböcker - Ladda upp med ljudböcker dom du kan lyssna på. En kompis gjorde vanlig Lasik-behandling och kunde knappt se något alls på 2 dagar.

 • Delicious
 • Facebook
 • Digg
 • Reddit
 • StumbleUpon
 • Twitter
Kommentarer (0) Trackbacks (1)
 1. [SPAM – RADERAT]

 2. Magnus: Det jag har sagt är att JAG är nöjd med min behandling och med Memira, och att jag aldrig i livet skulle göra en LASEK operation är min personliga åsikt och ingen annan behöver hålla med mig om det. Precis som denne ”Robert” har sin åsikt om No Cut så har jag en åsikt om LASIK. Man har gjort LASIK operationer i 20 år och jag har inte hört om några som har ångrat sig eller om några större problem som dessa patienter har haft sen dess, men jag påstår inte heller att jag vet allt om alla så det kanske finns folk som är missnöjda, men det finns det ju alltid.
  Det är väl meningen att man ska dela med sig av tips och erfarenheter på bloggar och forum, inte bara skriva om saker man ”har hört” från ”någon” och läst på andra bloggar och referera till det som fakta och den enda sanningen. Som sagt, aningens tvivelaktigt…
  Jag jobbar inte heller på Memira men vill ni tro det så ok, och jag undrar vem det är som gör personliga påhopp här egentligen?!
  Sen anser jag bara att om man har tid att skriva 3 mil långa inlägg så har man tid att köra dem igenom ett stavningsprogram oxå så det inte blir så rörigt för andra att läsa sen.
  Jag tog inte alls lätt på min operation, jag tänkte på det i flera år innan jag tog steget och läste allt jag kunde om det och för mig fanns bara ett alternativ och det var och är LASIK; mina ögon- mitt val. Men det är min åsikt, andra får tycka om No Cut om de vill, varsågoda.

  Robert: Du kommenterade som Markus för bara några dagar sen, men det minns du visst inte det heller…

 3. Många för och nackdelar med alla metoder diskuteras på denna sidan: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=1&art=322

 4. Hej! Ville bara säga till dig Björn, att jag kontaktade dig förra året på denna blogg(se ovan) och igår gick jag äntligen och fick det överstökat. Har försökt följa med i ovanstående kommentarer men har inte riktigt orkat. Jag ser inte 100% nu, det har gårr 26 timmar, men det komemr nog lösa sig inom närmaste veckan, då jag nu har ”glorior” runt ljus osv, och lite dålig närsynthet( klart men samtidigt suddigt, svårt att förklara.

  Jag gjorde inLasik på Novius ögonklinik i Stockholm och jag är mycket nöjd över den service jag fått!! Vet inte riktigt skillnad eller om det är samma som denna FSlasik, men står på deras hemsida att den används för NASA osv.

  Tycker att själva ingreppet var lite läskigare, och mer som en riktigt operation än vad jag faktistk hade föreställt mig. Men allt var ju över på 30 min/ 1 timme. så det var ju inga större problem.

  Tack för att jag ändå kunnat följa denna tråd och ditt inlägg! Skönt o höra vanliga människor har sina åsikter osv!

  Mvh//Anna

 5. Hej Anna, kul att höra! Du kommer säkert se bra inom någon dag redan. inLasik verkar vara en vidareutveckling av FS Lasik (med Allegretto systemet), tydligen ännu lite säkrare genom att använda 2 olika lasrar. Tekniken går fort framåt 🙂

 6. Hej
  Jag har en kompis som gjort LASIK och hon är jätte nöjd. Men jag vågar inte göra det riktigt. Det känns läskigt. Man skär i hornhinnan.
  Jag ska boka tid hos Vårda och se vad de säger. Det är ju gratis undersökning hos en ögonspecialist på Vårda. Jag hoppas kunna få tid före jul.

 7. Maja; Gjorde din kompis FS LASIK eller? FS LASIK är ju samma som femtosecond LASIK och man skär i hornhinnan fortfarande med laser istället för kniv? Eller hur? Man skär en cirkel på ögat som man lägger på senare. Det står i tidigare kommentarer?
  Det verkar vara stor skillnad mellan LASIK och LASEK då. Svårt att förstå hela. Men jag förstått att vid LASEK skär man inte i hornhinnan utan skrapar bort yttersta lagret som senare läker på ett par dagar!?? Eller?
  Sedan kommer No cut hos Vårda som är ännu svårare för mig att förstå!! Inte lätt 🙂
  Jag ska läsa mer ikväll på Vårdas hemsida:)

 8. Ok visar sig att det är som jag trodde. Kommentarerna ovan från Maja och Kajsa är inget annat än rent skitsnack av någon som jag antar är förknippad med Vårda. Det är skrivet från samma IP-adress (80.216.3.46) som signaturen Robert ovan. Jag kommer låta detta vara kvar tills vidare för att visa vilket oseriöst företag detta uppenbarligen är som sysslar med denna form av smutskastning av konkurrenter.

 9. man får ju hoppas för alla patienters skull att Vårda är en seriös klinik och endast råkat ut för en stalker i form av ”Robert”…

  Anna: hoppas din syn har stabiliserat sig nu och att du får uppleva det som vi andra oxå fått göra, att känna friheten av att kunna se! 🙂

 10. Björn. Det du håller på med är olagligt. Du kan inte lägga ip adresser som tillhör andra på din blog.

 11. Hej ”Jan”. Hänvisa mig gärna till den lagen, vill verkligen se den! Sluta trolla nu Robert, du börjar bli väldigt tröttsam. Jag har din IP-adress och klockslag, vill du jag ska göra en polisanmälan mot dig och en abuse-anmälan till din ISP? Pajas.

 12. Min vän gjorde No Cut. Jag gjorde det också. Det var lite ont efteråt men nu ser jag bra utan glasögon. Vi är båda jätte nöjda. Vi var båda långsynta.
  Jag ser nu perfekt helt utan glasögon. Helt fantastisk.

 13. Jag vill bara varna alla som överväger att göra Lasik – jag gjorde det för sju år sedan och var väldigt nöjd de första åren – men för tre månader sedan drabbades jag av en enorm smärta i vänster öga, vilket verkar vara s.k. corneaneuralgi. Detta är något som kan uppstå när man skär av nervändar och de blir reaktiva och börjar fyra lite som de vill, och det kan tydligen ske så här långt efter operationen. Att göra Lasik är mitt livs sämsta beslut – det har förändrat mitt liv för alltid, till det sämre behöver väl inte tilläggas. Titta gärna på sidor som lasikcomplications.com. Det är få som får biverkningar tänker kanske ni, men det är fler än man tror har det visat sig, och biverkningarna kan förstöra ditt liv för alltid. /Maja

 14. Maja, hur kan det komma sig att det finns så lite att läsa om de problem som du pratar om, om det nu är så många som har fått problem?

 15. Vet inte om det är mycket till hjälp men om ni nu är inställda på att skaffa en ögonlaseroperation så kan det vara en god idé att jämföra mellan olika kliniker för att se vad dom erbjuder. En schysst sida att använda är http://www.alltomogonlaser.se där man kan jämföra olika priser och metoder. Kanske inte världens bästa sida men en av de få som finns i sverige. Hejhopp! 🙂

 16. Hej! Jag har idag varit på media och gjort en undersökning för eventuell laserOP. Den jag Isåfall kommer göra är fs-lasik och när jag sökte hittade jag denna blogg. Min fråga är nu: är du fortfarande så här många år senare likq nöjd med resultatet? .

 17. Hej! Jo jag har inget att klaga på tycker jag, är fortfarande nöjd. Har dock inte testat synen på ett tag, jag upplever att jag inte har den skarpa skärpa på långt håll som jag hade i början, men det kan bero på att man har vant sig eller att synen har ändrats med åldern.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.