Björn Hansson Precis som i framtiden

8mar/110

SVD uppmärksammar typos

SVD uppmärksammar domänparkering, eller URL-kapning som de kallar det. De syftar såklart på den mörkare sidan kallat typos.

– Det är en växande industri. Minst sagt. Det är väldigt lätt att tjäna pengar med en väldigt blygsam insats, säger Lars Meincke, nordenchef på Netnames.

På sätt och vis är det nog en växande industri då antalet aktörer säkert blir fler, men jag är inte så säker på att det är det intäktsmässigt. Det är betydligt sämre betalt idag jämfört med för bara några år sedan. Google och Yahoo som förmodligen står för annonsfeeds till 99% av världens parkerade domäner har helt klart fått större press på sig då utnyttjandet av just typos, dvs felstavningar på andras varumärken sker i allt större utsträckning. Det påverkar hela domänparkeringsbranschen, även de som parkerar helt legitima generella domännamn som får type-ins för att de är just generella namn. Men den främsta anledningen tror jag helt enkelt beror på att marknaden är mättad. Det finns betydligt fler parkerade domäner, t.om. Google har startat sin egen tjänst för domänparkering. Sen så har vi alla miljoner MFA-sajter (Made For Adsense) som har precis samma källa för annonser, och som bara blir fler och fler.

Lägg sedan till de gigantiska content-nätverken som t.ex. eHow (DemandMedia) som spottar ut miljontals artiklar, också de med Adsense som intäktskälla.

Alla ”pay per click”-sidor omsätter över sex miljarder kronor. Det är oklart hur mycket av det som går till URL-kapade sajter.

Jag kan med väldigt stor säkerhet påstå att det är den större delen med tanke på att en enda närliggande typodomän på en välbesökt sajt kan ge väldigt mycket trafik. Detta bekräftas i en äldre artikel om typos och Google av Peter Forsman som skriver:

-Över 90% av de mest klickinbringande parkerade domänerna (de som drar in över $1k per månad) är typos av andra siter eller andras varumärken.

- Antalet domäner (som drar in mindre än ett par dollar per månad) är fler än 95% av det totala antalet parkerade domäner.

För en fördjupning i ämnet typos rekommenderar jag även följande artikel skriven av Peter.

 • Delicious
 • Facebook
 • Digg
 • Reddit
 • StumbleUpon
 • Twitter
Kommentarer (0) Trackbacks (0)
 1. Tack Björn för att du finns 😀
  Tack vare ditt inlägg (med abcklink) blev jag varse artikeln som jag annars hade missat.

  Har nu kommenterat till alla tre artiklar som har relation till varandra:
  http://www.resume.se/nyheter/2011/03/04/url-kapning-en-vaxande-ind/
  http://resume.se/nyheter/2011/03/08/srs-domanmiss/
  http://www.svd.se/naringsliv/it/sajterna-som-tjanar-pengar-pa-ditt-slarv-okar_5987391.svd

  Må väl!
  //Peter Forsman – internetsweden.se

 2. Aha, och de andra har jag sälv missat! Så jag tackar dig för uppmärksammandet. Netnames har fått bra reklam, och media har hittat på ett eget namn dessutom, URL-kapning (eller om det är Netnames bakom det påhittet kanske).

  Ha det!


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inga trackbacks ännu.